Astrofizicienii au descoperit la vreo 440 de ani lumina o planeta care seamana izbitor cu Terra. Pai daca este asemanatoare cu Pamantul nostru trebuie ca si acolo se joaca tenis…Iata ce am aflat dupa ce am luat legatura cu omologul meu Tenistotal org.cosmos.
Si acolo sunt terenuri cu diferite suprafete, pamant batut, ciment, gazon, lemn (parchet) dar si un compozit care favorizeaza efectele. Jucatorul care are rangul inferior are dreptul sa aleaga suprafata de joc, in cele 6 turnee in care ai nevoie de 8 meciuri pentru a castiga marele trofeu, care consta intr-o calatorie interplanetara. In acele terenuri exista suprafete suprapuse si se aduce in fata cea anuntata, existand posibilitatea de a se retrage in adancime celelalte. Jucatorul cu rangul mai mare are dreptul sa aleaga culoarea mingilor.Terenul nu este la fel ca la noi, deoarece coridoarele de dublu sunt mai largi, iar careurile de serviciu mai mici. Am spus culoare de dublu dar ele se numesc altfel, pentru ca intr-o echipa sunt 3 jucatori. La ei nu ai voie sa arunci mingea de cate ori vrei ca sa servesti ci doar o singura data si daca ai aruncat-o stramb trebuie sa o lovesti asa cum poti. Jucatoarele de la noi nu s-ar supara fiindca toate fac la fel si nu se stie care dintre ele ar suferi cel mai mult. La ei, daca o jucatoare are inaltimea de peste 190 de cm, are la dispozitie doar un serviciu, iar daca are sub 160 are trei servicii. Chiar daca la noi se spune ca tenisul nu-i pentru pitici, in nici un caz serviciul nu trebuie sa fie decisiv, agreindu-se “sahul cu mingea”. In nicio situatie lovitura nu se repeta daca mingea atinge fileul, si partida continua. Se servesc pe rand cate 5 astfel de lovituri, dupa care se schimba jucatorul. Meciurile nu se disputa pe seturi si ghemuri ci pana la 100 de puncte, cu 5 diferenta. Daca un jucator reuseste sa adune 66 de puncte iar adversarul 33 sau mai putin, intalnirea ia sfarsit. Terenul nu se schimba fiindca astrul planetei este mereu deasupra si nu exista nici vant. Am mai aflat ca la ei meciurile nu se intind pe 3 ore, si daca este asa, se acorda victoria celei care are avantaj in acel moment, iar la baieti nu exista meciuri de 4 ore, oprindu-se si ele.
Clasamentele se alcatuiesc dupa metoda ELO, adica fiecare are un rang in functie de numarul de victorii si valoarea adversarului.
Se incurajeaza victoriile in fata unui adversar mai bine cotat in sistem si toti se feresc de infrangeri la adversari mai slabi fiindca astfel le scade rangul.
Evident ca stabilirea mciurilor se face tot dupa rangul jucatorilor, adica in primul tur joaca cel mai bine clasat cu cel mai slab, cel care castiga se va confrunta apoi cu alt castigator si mereu in acelasi mod, iar cel care a pierdut primul meci va juca tot cu pierzatori, pana puncteaza si el si intra in alt grup care au cate o victorie. La finalul celor 8 runde, daca doi jucatori au acelasi numar de victorii se iau in considerare pentru departajare cele mai valoroase succese
Si la ei exista medical break dar numai o data, timp de 3 minute, fara a parasi terenul, iar a doua oara se pierde meciul…Cate situatii de acest gen se numara la noi cand una dintre jucatoare se simte inferioara si incearca sa o scoata din mana pe adversara. Acolo sportivitatea este totala si la final adversarii sunt obligati sa ia masa impreuna, care se refera la schimb de pastile hranitoare.
Cum era de asteptat nu exista arbitrii, scorul se anunta automat si nu se poate contesta nimic fiindca e inutil. La noi am vazut deseori ca atat arbitrii de linie cat si cel de scaun gresesc si nimeni nu-i trage la raspundere, degeaba te rastesti la ei…
Nu stiu ce ma face sa cred ca mai exista si alte diferente, dar legatura s-a intrerupt si o pot reface doar peste 10 ani, cand vom avea un an palindrom. Pana atunci ma gandesc sa va cer parerea despre ce ar mai putea face diferenta intre tenisul nostru si al lor, care mi se pare foarte interesant…
Continuarea in 2032?…
Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login