Socialize

Simona Halep si revista presei

simo calareEliminarea cam timpurie a Simonei din marele turneu de la Melbourne, a ocazionat multe pareri, analize mai mult sau mai putin obiective, aprecieri dar si mai ales critici, minimalizarea rezultatului realizat, sfert de finala pentru a doua oara consecutiv.Atunci cand ai deja o finala la Paris si o semifinala la Londra, acest rezultat poate fi interpretat ca un regres.Personal cred ca atata timp cat joci la nivel atat de inalt pe toate cele trei suprafete in care se organizeaza aceste turnee de mare slam, nu regresezi, ci mai degraba acumulezi si iti demonstrezi valoarea.

Simona s-a aratat multumita de parcursul ei, iar Virginia Ruzici spune ca “nu e rau sa ajungi in sferturi”

Luminita Paul jurnalista, a declarat in Gazeta sporturilor ca “Strivind-o pe Simona de zid ori de cîte ori pierde un meci, cerîndu-i obsedant să cîştige un titlu major după numai 1 an şi ceva aflata la vîrf, minimalizîndu-i reuşitele i se neagă, de fapt, un dat fundamental al omului, acela de a greşi din cînd în cînd, de a avea momente mai nereusite, de a lua decizii neinspirate. Pînă la ea, ne întorceam mereu spre rezultatele Virginiei Ruzici”…Este adevarat ca la Shenzhen si la Melbourne, Simona nu s-a confruntat cu jucatoare de top si a pierdut tocmai la prima care i-a iesit in cale, dar bilantul meciurilor cu adversare din top ten este pe plus, 8-6 in anul trecut, ceeace nu este de neglijat si de uitat.

“Dezarmarea” pe care am vazut-o in ultimul meci nu a prea aratat bine, dar tot Luminita Paul ne arata ca “a treia jucătoare a lumii a demonstrat de nenumărate ori că poate întoarce un meci, chiar dacă este condusă cu 1-0 la seturi. În ultimii doi ani, dintre primele cinci jucătoare ale lumii, Simona a adunat cele mai multe răsturnări de situaţie. Ea are 15 meciuri cîştigate de la 0-1 la seturi, 10 în 2013 şi 5 în 2014. Acum a fost altceva, mai presus de vointa sa…

Din pacate unii inca mai “sufera” pentru ca la Singapore nu a cedat meciul Anei pentru a o scoate pe Serena din carti, dar asa cum a declarat Simo, cine e gandit asa inseamna ca nu o cunoaste.Fair play-ul de care a dat dovada mereu este demonstrat si atunci cand nu mai reuseste sa joace la nivel de invingatoare, nu ar ceda ci efectiv slabiciunile sunt mai mari decat …dorintele.

Detractorii au spus imediat ca accesul ei spre varf se va face doar daca “trebuie sa astepte sa se retraga Serena, Maria dar si Makarova, Muguruza sau noua stea Madison Keys “ Evident ca rautatea se vede de la o posta.

La fel s-ar putea spune si despre fetele de sub ea in clasament, carora chiar Simona le-a barat drumul, accesul la varf fiind extrem de dificil.Intr-o competitie de acest gen, conteaza orice, inclusiv jocul rezultatelor, accidentarile, calendarul ( vezi ce se va intampla dupa Dubai) si nu numai victoriile cu fete din jur sau meciuri directe.

Ultimele 3 jucatoare amintite sunt campioane veritabile, dar asta nu inseamna ca la meciurile urmatoare o vor invinge din nou pe Simona, si drumul lor este neted. Competitia este extrem de dura si locul ocupat de romanca este exceptional.

Viata de mare campioana a Simonei dureaza de doar 18 luni si a inceput sub pinii Romei, la umbra statuilor, in vara lui 2013, si chiar daca timpul este scurt gandindu-ma la o cariera de cca 10-12 ani ai unei tenismene, Simona a arata un potential enorm si are puterea sa rastoarne orice apreciere nefavorabila. Se aduce mereu aminte si pe buna dreptate ca Na Li a reusit sa castige primul ei turneu de mare slam la 29 de ani desi avea si pana acolo rezultate foarte bune.Trebuie avuta si putina rabdare, pentru ca Simo este doar un om, cu toate caliatile si defectele specifice acestui sport atat de deosebit, dar cu siguranta ca va izbandi fara sa fie fortata, impinsa cu nerabdare si ultimatumuri.

Publicistul Sever Voinescu arata cu mult bun simt ca “ sportivii raporteaza mai multe insuccese decat victorii “ si chiar este asa, fiindca nu poti mereu sa joci finale si sa le si castigi. Sigur ca marile campioane pot sfarsi in fazele superioare si tocmai de aceea se diferentiaza de restul jucatoarelor.

Cineva comenta ca Simona nu va fi niciodata la nivelul Serenei, dar sansele ei nu pot fi minimalizate, fiindca ne staruie in minte succesul Anei Ivanovic la Paris, urmat de ani modesti, cele doua finale jucate de Schiavone la Paris, dintre care una castigata, dupa care s-a stins, succesul lui Marion Bartoli care a castigat Wimbledonul fara sa fie anuntat dinainte, iar dupa aceea s-a retras, ne mai putem aduce aminte si de Miskina, asa ca Simona are sansa ei, care poate veni oricand, chiar si cand nu se mai gandeste la ea…

Carentele jocului ei stau mai ales la serviciu, dar acestea sunt obiective, tinand seama de fizicul ei care nu-i permite sa serveasca precum Serena, Maria, Petra, Ana sau mai nou Madison, Ekaterina etc Serviciul insa poate fi perfectionat si lovit cu efecte si sarituri pronuntate, care de multe ori fac daune mai mari decat un serviciu plat, ca din tun, citet…Insusi Mats Willander a considerat ca a vazut ceva progres la Simona in sensul ca arunca mingea mai sus, poate apasa mai puternic pe lovitura si se vede ca lucreaza in acest sens. Criticii au spus ca serviciul s-a ameliorat sub bagheta lui Fissette, si partial este adevarat, dar la acest nivel nu prea mai sunt secrete asa ca Simona va reusi sa faca si din serviciu o arma.Siguranta la serviciul al doilea este una din manierele asupra careia sa se aplece, fiindca odata mingea pusa in joc, si fara a aparea un retur deranjant, ea poate castiga punctul in fata oricui.

Jurnalistul Tolontan ne atrage atentia ca Maria a castigat la Melbourne atunci cand nu s-a intalnit cu Serena, dar in timp acest lucru nu se mai scote in evidenta, iar atat de” mare” cum este ea, ultima victorie la Serena a fost scrisa acum vreo 11 ani!

Ce am vrut sa arat cu asta, oricand se pot implini conditii de mare succes, dar ca accentuarea peste masura a asteptarilor nu face bine deloc.

Lindsey Davenport, care incepand de acum nu mai este obiectiva, fiindca o antreneaza pe Keys ( de fapt nu a fost niciodata, fiindca imi amintesc de un meci comentat de ea pentru canalele americane de sport, meci disputat intre Sharapova si Dulgheru, castigat de rusoaica la Miami dupa 2 ore de joc extrem de echilibrat, cand Alexandra a avut un joc egal cu al americancei din Rusia, dar Davenport nu a avut nici un cuvant de lauda la adresa romancei…) a declarat “Simona Halep a jucat de parcă n-ar fi vrut să fie în teren. Nu îmi explic oboseala ei. E cel mai şocant rezultat pe care l-am văzut în acest turneu. Din punct de vedere mental încă nu este foarte dezvoltată” Chiar daca in fond ea a avut dreptate, concluzia este una partinitor-agresiva. Eleva ei la 19 ani o fi dezvoltata?

Virginia Ruzici a spus: ” Se întâmplă. Nu este o catastrofă. Bineînţeles că este păcat, pentru că ar fi avut ocazia, dacă scăpa de meciul ăsta, să joace cu mai puţină presiune. Va continua. Nimic deosebit. Viaţa merge înainte, nu este o catastrofă. Va face o mică pauză. Va juca la Cupa Federaţiei, în România, după care îşi va continua turneele plănuite şi sunt convinsă că va fi capabilă să se ridice din această decepţie. M-a depăşit! M-a depăşit demult şi nu este deloc departe de a câştiga un titlu de Grand Slam. Nu uitaţi că nu are decât 23 de ani, în următorii cinci ani va progresa şi va reuşi.

Întrebată de jurnaliştii din ţara sa de ce nu a putut face mai mult în faţa Simonei Halep, Wickmayer a dat vina pe modul în care a jucat sportiva din România. „Cu Halep pot spune că am avut cât de cât şanse, dar dacă nu eşti peste ea ca joc, te termină, s-a terminat! Te plimbă dintr-o parte în cealaltă şi te sufocă. Am încercat să lupt, să-mi fac jocul, dar cu Simona este foarte greu. Pentru mine este însă o experienţă foarte bună”, a declarat Wickmayer.

Cu siguranta ca meciul cu Makarova a fost un accident si chiar daca in timp se mai poate repeta, succesele viitoare nu i le va putea nimeni nici contesta si cu atat mai mult opri

O parere autorizata si ea, face intradevar lumina in acest “caz” sportiv, cea lui Serghei Tarpisev, antrenorul rus care a spus: „Simona Halep este o mare jucatoare, nu degeaba a avut rezultate fruntase la turneele de anul trecut, motiv pentru care victoria Ekaterinei Makarova este cu atat mai meritorie. Ekaterina ne-a facut mandri”

Noi suntem la fel de mandrii de Simona Halep, cea mai buna sportiva a tarii!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login