Socialize

Relativitatea ierarhiilor

sha tristaBine spunea Ilie Nastase ca pentru Simona este mai important sa castige un mare slam decat sa fie a doua sau chiar prima in clasamentul WTA! Nu este deloc benefic sa te cramponezi de loc, sa-ti faci calcule stresante ca sa stii cate puncte trebuie sa faci intr-un turneu ca sa ramai pe loc (chiar ea spunea ca locul 2 este maximul pe care-l poate atinge acum), sa nu fii detronata.Nu s-ar sfarsi lumea daca Simona ar castiga sa spunem la Australian Open 2015 dar sa nu-si fi pastrat locul 2 pana la debutul acelui turneu, ba dimpotriva. Exemplul cel mai aproape de noi este Caroline Wozniacki care a stat in fruntea tuturora cateva zeci bune de saptamani, dar nu a reusit sa castige nici un mare premiu. Poate ca daca acum la US Open cand a fost relaxata, nu o avea pe Serena adversara, s-ar fi impus finalmente intr-o astfel de competitie. Nastase care le-a avut pe amandoua, si lider mondial si 2 turnee castigate la care se adauga alte 3 la dublu, stie ce spune, fiindca s-a confruntat cu aceasta batalie din interior. Simona este clar in reducere de turatie, dar cred ca paradoxal este si nu este de vina: multe victotii in multe turnee aduc puncte, asa a urcat in clasament, dar iata ca si multe turnee au adus necazuri fizice care au provocat pauze scump platite la reveniri. Acesta este tenisul profesionist si trebuie sa ne impacam cu ideea,dar mai ales Simo sa inteleaga acest lucru, si sa nu faca o disperare daca mai si pierde.

Erarhiile sunt rodul muncii si al punctelor adunate, dar asta nu inseamna ca un meci cu o adversara mai slab cotata este castigat dinainte. In special la fete, competitia este mult mai stransa decat s-ar parea si locurile detinute intr-o saptamana pot fi mult ameliorate (vezi cazul Monicai Niculescu cea care a urcat 19 locuri dupa Guangzhou, iar Cornet nu stia daca juca in fata numarului 60 sau prezumtiv 41…) daca joci bine un turneu dar si drastic pedepsite daca ai o luna slaba, vezi Sorana Cirstea. Ce spuneti de exemplele care urmeaza?

Simona Halep (2) – Muguruza(22) 6-2, 2-6, 3-6; Riske (67) – Sara Errani (12) 6-4, 6-4; Karolina Pliskova (31) – Andreea Petkovic (17) 6-4, 6-4; Elina Svitolina (34) – Sabine Lisicki (26) 7-6, 6-3; Timeea Bachinszki (61) – Ekaterina Makarova (14) 6-4, 6-1; Caroline Garcia (49) – Agnieszka Radwanska(6) 3-6,7-6,7-6; Mona Barthel (55) – Peng Shuai (23) 6-2, 7-6; Jarmila Gajdosova( 79) – Flavia Pennetta (16) 6-1, 6-4; Pliskova- Samantha Stosur (20) 6-4, 6-4; si se adauga ultima si spunem cea mai mare „bomba”, Timeea Bachinszki- Maria Sharapova(6) 7-6, 7-5.

La aceste surprize cu meciuri incheiate as putea sa mai arat ca abandonurile: Dominica Cibulkova(13) la Madison Keys (29), Ana Ivanovic (10) la Pavlyucenkova, Jelena Jankovic (11) la Coco Vandeweghe(38), si Serena Williams la „nasa „ ei Alizee Cornet s-au petrecut fie cand pierdusera deja un set sau au fost „silite” de adversare sa se consume intr-atat incat continuarea nu a mai fost posibila.

Daca mai spun ca dupa meciul cu Simona noastra Muguruza nu a mai putut juca meciul urmator, mi se adevereste si faptul ca eforturile, forma de moment si „spaima” de infrangere pentru cele mai bine clasate sunt motive grele pentru care apar atatea surprize, dar care iata aduc argumente solide in sprijinul judecatii lui Nastase, pe care o parafrazez astfel: clasamentul este relativ, uneori chiar fals, trofeele sunt lucruri concrete si cu ele ramai in istorie. Simona a adunat 8 la doar 23 de ani, Na Li a strans 11 pana la 32 de ani, dar doua dintre ele au fost la Roland Garros si Australian Open.

Nu am vrea sa fim in pielea Simonei care sta pe undeva prin China pana la debutul turneului de la Beijing (doar nu a venit acasa) si se linisteste, se confrunta sincer cu ea insasi si isi promite ca va „manca” hardul la turneul urmator.Poti sa stii insa cu ce fel de muguruza va urma sa joace?

Comments

comments

Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login