Socialize

GANDURI SI APRECIERI, IN TIMPUL BCR OPEN ROMANIA – 2011

Articol dedicat dnei Ruxandra Dragomir

 

In loc de concluzii, imi rememorez diverse discutii  purtate in timpul turneului, cu jucatoare, oficiali, ziaristi, spectatori. Absolut toti  au considerat ca turneul din cadrul I.T.F de 100K$, a fost excelent organizat, peste nivelul cerut de oficialii straini.

La intrebarea legitima referitoare la posibilitatea de a organiza un turneu WTA, Presedinta Federatiei romane de tenis, dna Ruxandra Dragomir, imi declara ca “s-ar fi putut gasi bani chiar si in acest an, dar licenta nu este usor de primit si in timp scurt”.

La anul, poate tot pe vremea aceasta, avem sansa sa asistam la un turneu W.T.A., care sa prilejuiasca jucatoarelor romane (atat de numeroase in primele 200 din clasamentul mondial), sa se confrunte cu multe jucatoare straine din  prima suta!

Ramanand la aceasta ultima afirmatie, putem sa destainuim o gluma simpatica facuta de Caroline Wozniaki, care vazand cele 9 fete romance la Roland Garros, ar fi zis: ”voi romancele sunteti o adevarata mafie”…

Beneficiile turneului sunt foarte  mari si ele reprezinta nu numai promovarea examenului  referitor la capacitatea organizatorica , dar si punctele castigate de tinerele noastre jucatoare.

Irina Camelia Begu castiga 150 de puncte si avanseaza 10 locuri in clasamentul mondial, pana pe locul 46, devenind cea mai buna romanca, Simona Halep si Sorana Cirstea avanseaza cate 6 locuri.

Acum, intre locul 46 si 58, avem 4 fete din Romania care fac un zid la mijlocul topului 100, parca spunand: atentie, pe aici nu se trece!O asteptam si pe Sorana sa se apropie.

Am remarcat cateva tinere jucatoare romance care s-au comportat foarte bine in calificari, si chiar pe tabloul principal.Intr-o ordine aleatorie le amintim pe Sabina Lupu, Simona Ionescu, Ingrid Radu, Laura Andrei, Raluca Platon si  Andreea Mitu,care au lasat o buna impresie, ultima facand un salt de 52 de locuri in clasament!

Andreea a invins in primul tur pe bulgaroaica Karatancheva, clasata cu 272 de locuri mai sus!!

Un cuvant in plus pentru foarte tanara Simona Ionescu (fara clasament), cea care dupa victoria la Raluca Platon a jucat de la egal la egal cu slovaca Lenka Jurikova, de pe locul 249, care in continuare va intra pe tabloul principal, o va invinge pe Cristina Dinu si face un  meci foarte curajos cu Simona Halep.Sunt semne clare ca tenisul nostru feminin nu duce lipsa de talente, si viitorul suna bine!

Prestatia Alexandrei Cadantu a fost pe alocuri entuziasmanta, ea dovedind multa putere de lupta dar si arme tehnice suficiente pentru a spera la progres. Ea are doar 21 de ani si salturile din clasament din ultima perioada nu sunt intamplatoare.Victoriile la Anna Floris si mai cu seama la Renata Voracova (129 mondial), pentru  a nu mai spune si de excelentul meci facut contra Simonei Halep, in fata careia a avut si doua mingi de meci, ne-o recomanda ca o valoare deja recunoscuta!

Am stat de vorba cu multe jucatoare straine si toate au spus ca se vor intoarce fara discutie la Bucuresti, cu atat mai mult ca la anul turneul va fi si mai tare.Astfel, Laura Pous-Tio, careia i-am prezis locul 50 pana la finele anului, a avansat 11 locuri, Carla Suarez Navarro 13, olandeza Kiki Bertens 12, Analisa Bona  21.

Vom mai auzi despre Cabeza-Candela, Fernandez-Brugues,Analisa Bona, Lenka Jurikova, dar si de cele doua perechi de gemene, cehoaicele Pliskova si ucrainiencele Kichenok.

Fostul mare jucator Dumitru Haradau,  mi-a marturisit ca atat in tenisul feminin, cat si in cel masculin, in ciuda faptului ca lucrurile par sa fi ajuns la un apogeu, apar mereu lucruri noi, jucatori interesanti, si tenisul nu va bate pasul pe loc.In cariera fiecarui tenismen pot aparea  elemente noi, provocatoare de progres, in special cele legate de mental, metode de mentinere a concentratiei la cel mai inalt nivel si pentru o perioada cat mai lunga.A concluzioant ca “ tenisul se reinventeaza mereu”, si cata dreptate are…

Parca pentru a intari cele de mai sus, maestrul Sever Dron , coordonatorul Academiei Tenis club 2000, remarca faptul ca tenisul este plin de neprevazut, plin de surprize , si este un sport “dubios”, adica plin de multa indoiala, mai ales ca si cei mai mari jucatori pot face greseli elementare, dar si pentru ca altii mai modesti pot realiza lovituri exceptionale..Ramanand la maestru, mi-a marturisit o mica istorioara , care pare anecdota, dar este un adevar.La finala de Davis cup de la Cleveland din 1969 intre Romania si SUA, Philippe Chatrier, pe vremea aceea un bine cunoscut gazetar (fost mare jucator) l-a intrebat pe tanarul Sever Dron, cum de Romania face astfel de rezultate si tari cu mare traditie nu se ridica la acelasi nivel.Glumet, Sever Dron ii spune pur si simplu: noi suntem organizati!! Francezul care peste doar 4 ani devine presedintele federatiei franceze de tenis, si-a organizat structura de scoli si academii de o maniera unica , ajungand ca in zilele nastre Franta sa aibe 2 milioane de juactori legitimati!! Noi va trebui sa reluam modelul francez, si sa facem centre de copii in tara, multe si bine sustinute, pentru a scoate la iveala talentele cu siguranta existente ale copiilor romani.

La conferintele de presa am fost neplacut surprins sa aud doar intrebari despre  caldura, oboseala, bani si vacanta, chiar si de animale de companie, dovedindu-se clar ca dragutele ziariste habar nu aveau despre tenis.Noroc si cu unele intrebari tehnice, pe care le-a adresat subsemnatul, care au pus jucatoarele pe ganduri, alfel toate se putea transforma in susanele.

Am aflat pentru Dvs. ca Sorana Cirstea a jucat cu multa placere in Baza de la Herastrau, amintindu-si de copilarie, si ca a sacrificat o saptamana de vacanta pentru a onora stradania FRT, de a organiza turneul.Ea are multe prietene in circuit, dar doar in afara terenului, fiindca odata meciul inceput, totul se uita.

Asa ne-am adus aminte si de victoria de la Paris de acum 2 ani, cand a invins-o pe prietena sa Caroline Wozniacki. Ea se relaxeaza inainte de meciuri cu muzica, una mai ritmata, ca sa o introduca intr-o atmosfera dinamica.

Simona Halep, care este o fire mai introvertita asa dupa cum a recunoscut, a declarat ca in tenis mentalul conteaza 90%, iar ca in meciul cu Alexandra Cadantu, in care a salvat 2 mingi de meci,  a fost calma si increzatoare.Acel meci a trecut, dar recunoaste ca in meciul urmator, din semifinala, nu s-a simtit in apele ei si nu intotdeauna reusea sa loveasca acolo unde dorea, mai mult ca sigur ca adversara sa  Laura Pous –Tio a stiut cum sa o joace.

Pentru ea urmeaza turnee grele (spera sa se acomodeze pe hard) si crede ca pentru acest an ar fi bine sa ramana in jurul locului 50.Acum ca are antrenor nou (Firicel Tomai), spera sa consolideze tot ce stie si sa invete elemente noi, care sa o ajute in cariera. O asteapta un drum lung si isi doreste sanatate.

Irina Begu a recunoscut in finalul turneului ca a tras de ea fiind accidentata la piciorul drept inca din prima zi si chiar s-a gandit sa renunte la un moment dat. Spre finalul ultimului meci, a cam lasat-o puterile , de aceea a si scapat  3 mingi de meci, dar  s-a calmat,  ca sa castige in 2 seturi si a reusit, avand si avantajul celor doua victorii anterioare asupra Laurei. Mereu nu uita sa multumeasca  matusii sale, fosta jucatoare Aurelia Wagner, care i-a calauzit primii pasi in tenis si a sustinut-o apoi financiar. Dupa turneu se gandeste doar la o vacanta in Sicilia, dupa care pregatire pe hard  (pe care il agreeaza) , si reintalnirea cu meciurile oficiale la Dallas si US Open in a doua jumatate a lui august.

O spectatoare fidela, dna Marcela Luca, fiind vazuta zi de zi la meciuri, a carei fetita Maria, a fost copil de mingi, a declarat ca turneul a fost o sarbatoare a tenisului  si ca Federatia merita toate laudele! O sustin…

Cred ca nimic nu ar mai fi de spus!

Florin Ghidirmic

 

Comments

comments

Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login