Socialize

Despre Irina Begu, cu antrenorul Adrian Cruciat

cruciat si beguFostul jucator de Davis Cup, timisoreanul Adrian Cruciat este antrenor al Irinei Begu, alaturi de Artemon Apostu-Efremov. La inceput Gabi Moraru era si el parte dintr-un triumvirat tanar, de perspectiva, al sectiunii “antrenori” din tenisul nostru.Adi Cruciat, care este si comentator la DgiSport, a vorbit cu reprezentantul site-ului treizecizero.ro despre Irina Begu si cariera ei. Considerand tot interviul foarte interesant, redau mai jos cateva idei, care pot interesa pe toti fanii tenisului nostru.

Din capul locului trebuie precizat ca experienta, tactul si bunul simt al omului si antrenorului Cruciat, face casa buna cu personalitatea Irinei, o fata care pana nu de mult pacatuia prin “iertarea” adversarelor pe care le avea in mana, pierzand meciuri castigate, parca din compasiune, parca din cauza educatiei primite in familie, nedorind sa faca rau nimanui…. Pornind de la o empatie reciproca, iata ca dupa doi ani de colaborare, rezultatele Irinei sunt mereu in crestere si desigur ca si celalalt antrenor, are meritele sale, ei insotind-o cu randul pe jucatoare.Cei doi antrenori care au recunoscut imediat potentialul Irinei, au condus-o in prima suta, au ridicat-o mereu mai sus, si obiectivul anului 2015, intrarea in top 50 s-a dovedit…nerealist, Irina ajungand deja pe un 26 excelent. Ce va urma, desigur ca marile ambitii vor genera multe alte succese ale jucatoarei, si cresterea ca specialisti ai lui Cruciat si Apostu-Efremov.

Apropierea dintre Cruciat si Begu s-a petrecut cu multi ani in urma, cand au fost parteneri de mixt si au castigat titlul national, apoi pe vremea cand Irina era antrenata de antrenorul federal Marius Comanescu iar Adi era sparing, ca apoi, la cererea sportivei, sa se constituie intr-un cuplu ce mereu a avut succes.

Stim cu totii ca Irina era in afara primei sute la debutul anului trecut, mai ales din cauza unor suite de accidentari fapt ce a condus la pierderea increderii, la lipsa unor meciuri tari.Partciparea in turneele sudamericane, alcatuirea unui calendar inteligent, au condus la “renasterea” ei ca jucatoare profesionista, si la o ascensiune permanenta .Finalul de an 2014 a gasit-o pe Irina in varf de forma, jucand finala la puternicul turneu de la Moscova, a gasit-o ca membru important al echipei noastre de Fed Cup, si a determinat-o sa considere ca poate ajunge macar la jumatatea ierarhiei WTA de elita.

Adi Cruciat o caracterizeaza pe Irina ca fiind foarte serioasa, si ca ea poate creste in continuare, avand un potential pe care el si Apostu l-au considerat superior celui al Soranei Cirstea, care pe atunci era undeva foarte aproape de locul 20. El considera ca Irina poate creste la toate capitolele, si acum ca are un psiholog (Mariana Stanescu), si un preparator fizic (Marian Lupu) care dicteaza volumul si intensitatea antrenamentelor, a devenit o jucatoare de temut.Irina nu mai are indoieli in joc, nu mai are temeri, stie sa inchida meciuri, si nivelul sau mediu a devenit mult superior, iar victoriile la jucatoare precum Kerber, Makarova, Safarova sunt dovezi clare. Desigur ca acum este momentul sa castige si la alte fete din top 10 si chiar top 5, vezi meciul de la Madrid in fata Petrei Kvitova.

Adi Cruciat recunoaste ca ii urmareste pe antrenorii de succes ca Patrick Mouratouglu, Ricardo Sanchez, Nick Saviano, fara sa-i considere un model, informandu-se mereu despre tot ce apare nou in lumea tenisului, si postura de comentator il obliga sa urmareasca si alte sportive in direct. Recunoaste ca nu este simplu sa conduci un jucator de asemenea calibru, si in timpul meciurilor este deosebit de atenrt, fiindca in orice clipa poate fi cerut la coaching, iar in cele 2-3 minute trebuie sa concluzioneze clar tot ce trebuie comunicat sportivei.

Cum spuneam, cei trei, Begu, Cruciat si Apostu au ganduri mari, doresc sa urce mereu, si poate la anul Irina sa prinda cel de al doilea turneu al campioanelor, Elite trophy, pe care Simona Halep l-a castigat autoritar la Sofia acum doi ani.

Personal le doresc succes deplin, sa vina victorii cat mai multe si sa aibe taria sa treaca peste unele nereusite sau probleme fizie, fiindca viata de trenismen este foarte dura. Spre exemplu, venind de la Seoul la Wuhan, Irina a intrat in camera sa de hotel la ora 4 dimineata, iar peste doar 8 ore a avut meci cu Roberta Vinci.Meciul s-a pierdut cum era de asteptat, dar Irina a jucat bine si doar cateva puncte importanrte castigate de italianca au facut diferenta. Daca era mai “proaspata” Irina ar fi avut o sansa mult mai mare. Si ca tacamul sa fie complet, peste doar o ora a jucat si la dublu…Sa nu-i invidiem gratuit pe tenismeni, sa-i iubim ca fiind printre cei mai valorosi “ambasadori” ai sportului romanesc

 

Comments

comments

Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login