Tenisul zilelor noastre va intra in istorie peste doar 2-3 ani.Va avea loc o innoire, o modernizare, sa-i zicem adaptare la lumea moderna si la viteza cu care societatea umana se misca.Nu intotdeauna in directii corecte, dar cu siguranta ca pentru inceput este in cautari. Desigur ca au fost de multe ori anuntate propuneri pentru schimbare, care s-au datorat mai ales presiunilor televiziunilor si chiar ale sponsorilor, care au dorit reducerea timpilor de desfasurare ale unor meciuri care se prelungeau as zice inuman de mult.Nu cred ca mai trebuie sa amintesc de fenomenalul meci de la Wimbledon 2010 dintre Isner si Mahut care s-a jucat in 3 zile si a durat 11 ore de tenis efectiv, care a adunat 183 de ghemuri,in care setul decisiv a fost 70-68! Cui a folosit acel meci? Cine a iesit in castig? Tenisul in nici un caz fiindca prelungirea peste orice limita (in decisiv nu se juca tiebreak) nu a garantat faze de tenis real. S-au dat 215 asi in total servindu-se cu peste 190 km/h de catre ambii jucatori. A fost dramatism doar prin evolutia scorului, iar medicii si-au pus problema sanatatii celor doi jucatori.
Cris Kermode, actualul sef ATP a avansat cateva reguli care vor incerca reducerea timpilor de joc, sa nu mai vedem meciuride 4- si 5 ore in diverse finale de mare slem, sa vedem tenisul jucat cu forte mai proaspete si in finalul meciurilor. Tot ceeace se va prezenta in continuare a fost si inca este testat in turneul tinerilor campioni de la Milano ( jucatori pana la 21 de ani), unde regulile cele noi vor arata cat de benefice sunt modificarile gandite.
Se prevede ca meciurile sa se dispute dupa seturi jucate pana la 4, cu tiebreak la scorul de 3-3, cu punct decisiv la 40=, fara repetarea serviciului daca a atins fileul, cu incalzire de maximum 5 minute, cu regula celor 25 de secunde intre puncte strict cronometrata, cu un singur time out medical pe set, cu coaching direct din tribuna, si cu hawk eye la toate liniile fara arbitrii. Un meci intreg poate avea maximum 35 de ghemuri iar timpul unui meci nu va trece de 2 ore.
Desigur ca vor fi voci pro dar si contra, fiindca nimic nou nu este imbratisat de toate partile implicate, dar ne indreptam si cu acest sport atat de iubit dar atat de “batran” spre o faza mai aproape de cerintele moderne. Cand te gandesti ca la Curtea Frantei de acum peste 600 de ani se juca punct cu punct, si se “platea” fiecare reusita cu cate un banut care de fapt a generat formarea scorului de astazi..
Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login