Au fost destule nemultumiri ale jucatoarelor vis a vis de felul in care sunt tratate, fata de baieti, de care ATP-ul se ingrijeste mai mult. Ultima nemultumita a fost nemtoaica Andrea Petkovic care intr-un interviu a declarat ca “fetele au aceleasi premii ca baietii doar in turneele de mare slem” Chiar daca baietii joaca uneori 3 seturi din 5 (poate chiar 5 ore) si fetele doar 2 din 3, nu se justifica castigurile mai mici ale fetelor. Ea a mai aratat ca numarul de turnee la fete este mai mic decat cele organizate de ATP si de aici alte surse de venit eliminate. Un singur lucru pozitiv s-a intamplat in ultima vreme: s-a schimbat ceva in ceeace priveste imaginea corpului si acum si fetele musculoase pot fi considerate frumoase, mai ales fiindca ele sustin fitnessul si bodybuilding-ul…
WTA ia in considerare sa mareasca numarul de turnee (doar China are vreo 10 care pot fi oricand dezvoltate din punctul de vedere al premiilor), si astfel sezonul ar fi mai lung si poate ajunge la limita lunii octombrie sau chiar in prima saptamana din noiembrie, vacanta e destul de lunga si asa. Atunci va veni vrmea sa se reconsidere si modul de alcatuire al clasamentului (acum se tine seama doar de cele mai bune 16 turnee jucate in sezon) si mai ales modul in care se vor atribui punctele, oricum fetele joaca in jur de 20-22 turnee.
Am spus de multe ori ca in sah (care este jocul cel mai logic), exista un sistem de erarhizare a jucatorilor dupa un algoritm matematic, care tine seama de valoarea adversarilor intalniti, de pozitia lor intr-o zona sau alta a clasamentului. Nu e totuna sa castigi la o jucatoare de top 10 sau cu o jucatoare de dincolo de top 100. Nu e corect sa primesti aceleasi puncte doar ca sansa a facut sa intalnesti o adversara mai facila, uneori chiar o junioara. Reversul medaliei este la fel de corect: ar trebui sa fi depunctata daca pierzi la top 10 sau 20 si mult mai mult daca pierzi de la o jucatoare postata pe locul 85…Acest sistem a fost gandit de catre fizicianul maghiaro-american Arpad Elo, care a intrat in functiune in anii `60. De alti 60 de ani pana astazi, nici un sahist nu s-a plans ca e nemultumit de acest mod de calcul al”valorii”si nici de sistemult de asezare al favoritilor in tablourilor de concurs.
Daca unii cititori nu stiu, voi arata ca in marile turnee unde se prezinta sute de jucatori, mai intai acestia se aseaza intr-un tablou in ordinea Elo-ului si cel cu ratingul cel mai mare este favorit nr.1.Nu se face o tragere la sorti a partidelor din prima runda ci el va juca impotriva celui cu ELO-ul cel mai mic, al doilea favorit va avea ca adversar penultimul jucator s.a.m.d. In runda urmatoare se vor intalni doar invingatorii intre ei si s-a alcatuit un alt tabel cu jucatorii care au deja 1 punct castigat. Intr-un turneu cu 16 invitati, daca e eliminatoriu primul favorit se intalneste cu cel de al 16-lea jucator, al doilea cu al 15-lea, etc. La tenis favoritii sunt asezati dupa o tragere la sorti incorecta si nu ai sa vezi la un mare slem ca prima jucatoare joaca impotriva celei de a 16-a favorita sau a 8-a si pe aceeasi parte de tablou nu intotdeauna prima nu este asezata cu a 5-a (in sferturi), sau a 4-a in semifinala…Mai precis fiecare tur trebuie sa aibe un total de 5 (semifinala) 9 sferturile) 17 saisprezecimile etc daca sunt 16 favorite, adica trebuie matematic sa se intalneasca 1-16, 2-15, 3-14 etc., apoi 1-8, 2-7, 3-6, 4-5, apoi 1-4, 2-3 si nimic nu s-ar putea contesta.
Ca sa fiu mai explicit, Simona a intalnit la Roland Garros in ordine pe Sara Soriibes –Tormo, Irina Begu, Amanda Anisimova si Iga Swiatek. Pentru ca a invins-o pe Sara ar fi trebuit sa primeasca un numar de puncte mai mare decat dupa meciul cu Irina (iberica era mai bine clasata decat Irina), iar dupa ce a trecut si de Amanda punctele care i se cuveneau trebuiau sa fie cam de doua ori mai mari fiindca americanca era in top 40. Pentru ca infrangerea in fata polonezei a fost o contraperformanta, fiindca inainte de turneu Iga avea doar 960 de puncte in clasament, adica undeva in jurul locului 70. Depunctarea ar fi fost drastica, mult mai mare decat daca pierdea la Amanda…
WTA –ul daca nu e inchistat in reguli deja depasite, va avea timp suficient pentru o reforma serioasa pe care sa o prezinte pana la debutul anului viitor.
Sahul este un bun model.
Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login