Socialize

Turneul de la Sanghai vazut de Andreea

Din ciclul “Tenisul ca mod de viata”, va prezint scrierile unei fane care s-a documentat la milimetru si ne impartaseste din secretele turneului sudchinezesc. Ca unul care am vizitat acele locuri, pot afirma ca Andreea nu a gresit cu nimic, nu a omis nimic si evident ne face sa ne apropiem si mai mult de tenis.sanghai

In perioada 11.10-18.10 2015 se va desfasura in China a saptea editie a turneului de tenis Shanghai Rolex Masters, cel mai mare si mai prestigios turneu de tenis de pe teritoriul Asiei, gazduit de imensul complex  Qizhong Forest Sports City Arena, sau mai pe scurt Arena QiJzong

Cateva cuvinte despre istoria acestui turneu, in cele ce urmeaza:

Turneul are o vechime de aproape 20 de ani si a fost gandit cu scopul precis de a populariza tenisul in China in special si in Asia in general. Primul turneu de tenis in Shanghai a avut loc in 1996, turneu castigat atunci de rusul Andrei Olhovskiy.

Mai tarziu,  in anul 2002, orasul a gazduit pentru prima data turneul care incheia sezonul, Masters Cup. Turneul a fost castigat atunci de nr.1 mondial la acea vreme, australianul Lleyton Hewitt.

Dupa o pauza de doi ani, competitia revine la Shanghai pentru o perioada de 4 ani,Intre anii 2005-2008, in noua locatie,  arena Qi Zhong.

Castigatorii acelor editii sunt, dupa cum urmeaza :

2005 – argentinianul David Nalbandian, castigator in fata elvetianului Roger Federer, dupa un meci foarte lung si echilibrat de 5 seturi, si dupa o revenire spectaculoasa a argentinianului, de la 2-0 la seturi pentru elvetian, la acea ora nr. 1 mondial. Pentru Nalbandian acesta avea sa ramana cel mai prestigios rezultat al carierei.

2006 – Roger Federer, intr-o finala cu americanul James Blake, de data aceasta o finala de doar 3 seturi.

2007 – acelasi Roger Federer, de data aceasta invinsul din finala fiind spaniolul David Ferrer, de asemeneea un meci dominat de la inceput pana la sfarsit de elvetian.

2008 – Novak Djokovic, intr-o finala cu rusul Nikolai Davidenko, o partida de data aceasta de doar 2 seturi, fiind primul an in care finala turneului campionilor s-a disputat in sistemul de 2 din 3 seturi.

Incepand cu anul 2009, la Shanghai, locul turneului Masters Cup este luat de turneul de 1000 de puncte Shanghai Rolex Masters, turneu care isi face loc in luna octombrie in locul celui de la Madrid, mutat pentru prima oara pe zgura, in luna mai.

In actualul format, turneul ii are printre castigatori pe rusul Nikolai Davidenko in chiar anul de debut – 2009,  englezul Andy Murray de doua ori in anii 2010-2011, sarbul Novak Djokovic, de asemenea dublu castigator aici in anii 2012-2013, si detinatorul titlului, campionul din 2014, elvetianul Roger Federer.

Mastersul de la Shanghai a fost  votat turneul de masters 1000 al anului intre anii 2009-2013, datorita conditiilor ideale de joc si a organizarii impecabile,  in 2014 el fiind detronat de catre turneul de la Indian Wells.

Mai mult decat atat, anul acesta, in data de 30 septembrie, directorul turneului, domnul Michael Luevano, a fost distins pentru a doua oara, cu premiul „Magnolia de aur”, The Magnolia Gold Award, intr-o ceremonie tinuta in cadrul Primariei orasului Shanghai, chiar de catre primarul orasului, intr-o recunoastere a contributiei sale la dezvoltarea economiei orasului si popularizarea tenisului in China.

Meciurile se desfasoara in sistemul de 2/3 seturi, cu tiebreak in setul decisiv, iar suprafata de joc este Deco-Turf, meciurile avand loc in conditii outdoor.Turneul beneficiaza de sistemul Hawk-eye pe terenul central, fiind primul turneu de pe teritoriul Asiei care l-a utilizat.Premiile totale sunt de aprox. 4,2 milioane dolari.

Cateva cuvinte si despre arena Qi Zhong:

Complexul a fost construit in anii 2003-2004 si a avut deschiderea  in data de 5 octombrie 2005, arena principala are o capacitate de 13779 de locuri si a fost cea mai mare arena de tenis din Asia pana la construirea Complexului Olimpic din Beijing.

Arena poate fi adaptata si altor competitii, ca baschet, inot, volei, tenis de masa sau gimnastica.

Terenul central este prevazut cu un acoperis retractabil format din 8 petale de otel, fiecare cantarind 2 tone,care in conditii de vreme nefavorabila se poate inchide intr-un timp record de 8 minute. Cele 8 piese ale acoperisului sunt sub forma petalelor de magnolie, floarea-simbol a orasului Shanghai, iar acoperisul deschis reprezinta magnolia inflorita.

Anul acesta turneul ii va reuni la start din nou pe cei mai buni jucatori ai lumii, principalii doi favoriti fiind sarbul Novak Djokovic, liderul mondial si elvetianul Roger Federer care vine din postura de detinator al trofeului, castigat anul trecut pentru prima data in cariera, intr-o finala cu francezul Giles Simon.

Trofeul pentru care se vor lupta cei 64 de jucatori simbolizeaza acoperisul arenei QiZhong, mai precis petalele sale si a fost proiectat si creat de faimoasa firma Royal Selangor Pewter,  cea care a creat, printre altele, si trofeele curselor de Formula 1 din Malaysia, Singapore si China

Castigatorul turneului primeste intotdeauna o replica a prestigiosului trofeu.

Un factor aparte al turneului de la Shanghai il reprezinta spectatorii. Unici in felul lor, foarte galagiosi, foarte inimosi si deschisi, nu se feresc niciodata sa isi arate simpatiile,uneori uitand chiar de legea nescrisa a tenisului prin care se cere liniste in timpul jocului, ei isi sprijina favoritul in absolut orice situatie.

Sunt foarte inventivi de asemenea, cu o imaginatie si o inspiratie iesite din comun, aici avand ocazia sa vedem cele mai haioase si originale bannere si cele mai ciudate incurajari.

Si cateva ultime informatii, dar nu cele mai putin importante, despre cei care au pus umarul la bunul mers al turneului si la acordarea cecurilor castigatorilor, adica sponsorii turneului.

Printre cei mai importanti putem enumera: ROLEX, MERCEDES BENZ, MOET, FEDEX,COCA COLA, HEINEKEN, ERKE si multi altii.

Ei sunt cei carora jucatorii le multumesc in discursul lor de la finalul oricarui turneu si fara de care, intr-adevar, nimic nu s-ar putea organiza in aceasta lume frumoasa dar atat de grea a tenisului actual, ei sunt cei care dau banii si care doresc intotdeauna ca arenele sa fie pline. Si pentru ca arenele sa fie pline este imperios necesar sa aduci jucatori de top in turneu, pentru ca doar ei pot umple stadioane de 15-20.000 de locuri, drept pentru care  premiiile cresc in fiecare an. Fara sponsori nimic nu misca, ei dicteaza regula jocului, alaturi de televiziuni, ei sunt cei de care depinde eficienta unui turneu si rezistenta lui in decursul anilor.

In incheiere, ca un fapt divers si pentru diversitate sa spunem ca orasul Shanghai este infratit cu foarte multe orase de pe planeta, printre ele numarandu-se Constanta, Basel, Londra, Istanbul, Dubai, Rotterdam si multe, multe altele.

Asadar, sa asteptam plini de incredere penultimul turneu de masters 1000 al anului, in speranta ca sezonul a pastrat pentru final cele mai frumoase momente, surprize, meciuri, lovituri, jucatori, spectatori.

您可以盡快結束

Nín kěyǐ jǐnkuài jiéshù

 

Comments

comments

Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login