…a declarat Tiriac, intr-un interviu acordat celebrului L` Equipe, acum la 76 de ani.Ion al nostru este extrem de activ in lumea tenisului, este si un vizionar, doreste sa aduca schimbari tenisului si modului sau de desfasurare, ca unul care este un “clasic” in viata, dar are si acel neastampar al dorintei de innovare, de modernizare. A declarat ca daca ar avea puteri depline, discretionare, ar aduce noutati , care sa fie pe placul televiziunilor, dar si al sportivilor, spectatorilor si sponsorilor.
Tiriac a propus “organizarea tenisului dupa sistemul sportului profesionist american, proprietarii de o parte, sindicatele jucatorilor de cealalta, Cupa Davis organizata o data la doi ani, cu turneu final de opt echipe si calificari eliminatorii si meciuri de juniori in paralel, cinci seturi cu patru ghemuri, inclusiv pentru fete, mingi mai grele.” Sunt doar cateva dintre elementele care ar revolutiona tenisul, si nu a amintit ca s-a gandit si la marirea volumului si greutatii mingilor, la schimbarea culorii zgurei, la limitarea duratei unui meci,si asta pentru ca sportul elegantei a devenit prea fizic, artistii rachetei cazand prada maratonistilor. Conservatorismul celor de la Wimbledon au condus la meciul teribil dintre Isner si Mahut din 2010, care a durat 8 ore si 11 minute, s-a intins pe 3 zile , iar scorul a fost 6-4, 3-6, 6-7(9), 7-6(3), 70-68!! Cui a folosit acel meci? De ce nu s-a schimbat inca de anul urmator regula setului decisiv? Dar daca unul dintre jucatori cadea pe teren din cauza epuizarii? Mingile mai mari si mai grele ar reduce numarul de asi, care ucid jocul, si fac din Isner sau Karlovic mari jucatori, care insa au mari probleme la a tine mingea in joc…Personal cred ca rezolvarea mai simpla ar fi sa se renunte la un serviciu, si cu siguranta ca numarul dublelor greseli nu va creste insa va creste calitatea spectacolului.
Spuneam mai sus ca Tiriac este si vizionar, fiindca reducerea duratei meciurilor pe care a gandit-o el s-a si experimentat si inca avand mare succes, in cadrul competitiei pe echipe propusa de indianul Mahesh Bupathi in IPTL, punctandu-se special in tiebreak, cu cronometrul in mana.
Ii doream maestrului multa sanatatela aniversarea sa din aceasta luna, dar acum ii doresc odata in plus sa traiasca multi ani, pentru a-si vedea puse in practica toate gandurile sale innovatoare. Este clar ca cei din titlu sunt conducatorii de la ATP si WTA, care sunt rigizi, conservatori, elegant spus…
Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login