Socialize

“Maestrina” lui Ilie Balaci

liaMaestrina, un apelativ deosebit de frumos, respectos si sincer in acelasi timp. Ce poate fi mai frumos cand elevele unei profesoare, maestra in ale tenisului, sunt dispuse sa o alinte ?

Imi amintesc de un film extrem de frumos, care a rulat pe vremea cand elevele nu se nascusera sau maestra era copila, in care o clasa de elevi zurbagii sfarsesc sa-si iubeasca profesorul, pe care zi dupa zi l-au simtit foarte apropiat si toate actiunile lor erau duse la bun sfarsit din… dragoste pentru el. Cand incepi sa te dedici unei munci de slefuire a unor talente, de formare a unor caractere si de ghidare a unor directii in viata unor tinere, trebuie ca si tu la randul tau sa fii plina de dragoste, altfel rezultatele vor intarzia, esecurile se vor aduna si cauza ar putea ramane nestiuta.

Maestrina, romanca din Firenze, nascuta in Oltenia, cu sot argesean, a devenit pentru Ioana Laura Andrei, Raluca Elena Platon si Raluca Marina Tudorache un exemplu de urmat, o confidenta si cea mai draga prietena. Liana Gabriela Ungur, despre ea vorbim, este cea mai buna alegere pentru fetele deja numite, care doresc sa-i calce pe urme si o asculta cu toata increderea.

adiliaCu tenisul jucat dar si vazut, Liana este parca facuta pentru a fi antrenoare si prietena mai mare a fetelor. Daca Raluca Marina este mai noua in lumea tenisului, Laura si cealalta Raluca sunt deja cunoscute in lumea turneelor ITF si doresc sa progreseze, iar Liana doreste sa le ajute.

Sosita in tenis pe la 10 ani, la initiativa nasei sale, cu ideea acceptata de tatal sau nimeni altul decat enormul talent sportiv care a fost si este Ilie Balaci, Liana a constientizat pe la 16 ani ca tenisul va deveni viata ei si tot in tenis si-a gasit si jumatatea, pe sotul ei Adrian Ungur. Pe Adi il cunoaste de la varsta de 12 ani de la campionatele  nationale de copii, si dupa perioada de adolescenta, Liana si Adrian si-au unit destinele in 2006, iar anul trecut au facut si cununia religioasa, imbracand rochia de mireasa cu o bucurie enorma. Cu totii am fost “martori” datorita minunatelor fotografii postate pe fb. unde singura pereche de tenismeni activi de la noi ne zambeau fermecatori.

Fericitul cuplu este stabilit in Florenza, oras de care Liana s-a indragostit dupa un stagiu de 3 ani in Toscana, urmare unor colaborari cu un staff tehnic stabilit in regiune. Nici nu era greau sa-si puna la inima celebrul oras muzeu, poate cel mai dens din intrega lume, si cu ochii mintii ii si vad pe terasa cafenelei din Piata Signoriei, de unde David, Laocoon si fii sau Sabinele te protejeaza dar si te indeamna la visare. Ar mai putea sta pe scarile Domului si cu privirea pe fenomenalele porti ale lui Ghiberti de la Baptiseriu, sau in P-ta Constitutiei unde ascultau muzica superba a unor trupe nestiute. Pe cand o Academie de tenis a sotilor Ungur pe acele meleaguri, cu monitoare de la noi ?

Cred ca victoria Lianei intr-un turneu de 25k chiar la Firenze este una din cele mai frumoase amintiri alaturi de turneul WTA de la Istanbul unde se califica pe tablou, castiga primul tur si premiul a fost un meci cu celebra Elena Dementieva. Liana isi mai aminteste cu mare placere de cele 4 turnee de 25k castigate in 2010, cand din mai si pana in august s-a impus la Firenze, Sarajevo, Padova si Monteroni D`Arbia care au  urcat-o pe locul 159, cel mai inalt al carierei. Liana a mai castigat alte 9 turnee ITF la simplu (la Cairo a invins-o pe Alexandra Dulgheru) si 6 la dublu dar a mai si jucat alte 20. La loc de cinste sta si turul 3 din calificarile de la Roland Garros din 2011, din cea mai buna perioada sportiva a ei. Din nefericire a suferit destule accidentari sacaitoare care tin departe de teren un tenisman si poate si de aceea nu a prea jucat si simplu si dublu concomitent, pentru a se proteja.

Daca celebrul sau tata, pe care il adora si il pomeneste mai mereu, i-a daruit atatea calitati, iata ca si la capitolul fragilitate fizica l-a mostenit. Daca ”Minunea blonda” cum era denumit Ilie Balaci nu ar fi avut destule perioade de inactivitate, cariera sa ar fi fost si mai speciala, iar accidentarea din `84 i-a grabit retragerea. Caractere darze, oltenii stiu sa treaca peste nevoi si sa revina parca mai puternici. Olteanca nostra nu a facut exceptie si mereu parca mai indragostita de tenis a reluat sirul meciurilor si al victoriilor.

raluca platon, raluca marina, laura andreiIn cariera sa Liana a jucat 747 partide oficiale si a castigat 461 la simplu si dublu. Anul trecut, a jucat 4 turnee in Antalya si a disputat 2 finale, pierdute la Cristina Dinu si la Yulia Beygelzimer iar anul acesta si-a propus sa joace doar dublu cand se va simti bine.

Ii raman in memorie meciurile cu Sloane Stephens, Petra Martic, Mandy Minella, Maria Torro Flor, Mathilde Johansson, Tamira Paszek, Marina Erakovic, si acele meciuri formeaza capitalul sau de experienta, si poate ca elevele sale vor aborda pe unele din adversarele maestrei lor si o vor revansa.

De acum Liana va trebui sa-si imparta timpul intre turneele fetelor sale, care cu siguranta ca se vor inmulti, dar si in a-l urmari si urma pe Adrian, chiar daca suferintele traite din tribuna sunt foarte puternice.

Dialogul la distanta cu Liana Gabriela Balaci-Ungur se incheie simtind-o modesta, calda si prietenoasa, dar si cu un indemn pentru oricine doreste sa-l urmeze: “fiecare sa faca in viata ce-i place cu adevarat, pentru ca acesta este un lucru minunat”. Hai sa o desconspir: dictonul acesta il stie tot de la Tata!

Mult succes Liana, tie si fetelor tale!

Comments

comments

Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login