Oricat i-am pretui pe Tomas Berdich, David Ferrer, Marin Cilic, Janko Tipsarevic sau Martin Del Potro, parca e mai bine sa vedem o finala intre Djokovic si Murray.Mai este o farama de imprevizibil, daca si asa nu avem un Nadal sau un Federer in acest ultim act.Organizatorii isi freaca mainile de bucurie fiindca reteta de public este asigurata: 23 de mii de spectatori vor fi cu siguranta in arena de la Flushing.
Printre ei si Sean Connery si Alex Ferguson, dar si Jelena Ristic ca sa nu amintim decat de cativa fani infocati, in afara familiilor celor doi mari campioni.Venit de la Londra unde s-a incununat cu medalia de aur de la Olimpiada, Andy incearca sa realizeze ceeace n-a reusit alta data, sa castige un trofeu de mare slam, iar Nole doreste sa se distanteze de urmaritorii sai si sa mai adauge un super trofeu.
Sarbul a impresionat in meciurile cu Del Potro si Ferrer, parand a fi intr-o forma de zile mari, iar scotianul strunit de Lendl, a prins gustul victoriilor de mare impact eliminandu-l pe Berdich, cel care i-a deschis drumul spre finala, fiindca in fata lui Federer ar fi fost infinit mai greu.
Dupa pierderea primului set jucat intr-o atmosfera turbulenta( a se citi vant puternic), la reluare Djokovic l-a batut pe David Ferrer fara probleme, spaniolul nerezistndu-i aproape deloc. Scorul final a fost 2-6, 6-1, 6-4, 6-2 si se poate deduce usor faptul ca Nole nu a avut nici o problema in a se impune.Spaniolul stia ca nu poate duce un meci in cinci seturi cu Djokovic, si a jucat din ce in ce mai neconvingator, fiind mai mereu inghesuit.Oricum David si-a respectat statutul de favorit 4 si a prins semifinala. Nole l-a “pisat” pe rever si David gresea cu regularitate, facilitand victoria adversarului. In acest fel, Djokovic a prins a 4-a finala la US Open, din celelalte 3 castigand una.Va fi a 9-a finala de mare slam, fapt ce-i va conferi o siguranta aparte fata de scotianul Murray, care s-ar putea sa fie coplesit de importanta partidei, macar in primul set.In cealalta semifinala, Berdich a facut marea greseala sa intre in jocul de anduranta al scotianului iar atunci cand s-a hotarat sa riste , greseala a venit. Meciul a fost destul de sters, uneori chiar lent si dezlanat, mai ales in primul set.Singura pata de culoare a fost inregistrata atunci cand lui lui Andy i-a cazut sapcuta din cap si punctul s-a rejucat chiar daca scotianul era pe calea de a face punctul.Au avut loc discutii in 3, cu arbitrul evident, dar reluarile au confirmat ca zborul sepcii putea deruta adversarul
Dupa pierderea primul set, Murray joaca din ce in ce mai fluent, si s-a acomodat mai bine cu vantul, demonstrand o siguranta dezarmanta, fiind foarte lejer in deplasare si avand o mina foarte flegmatica. Scor final 5-7, 6-2, 6-1, 7-6(7).
Marea finala a avut 2 parti distincte; primele doua seturi plictisitoare, pe alocuri chiar urate si ultimele trei mai atractive cu mai mult tenis care au reusit sa ne tina treji pe noi europenii.
Nimic de spus despre primele doua seturi decat ca au fost lungi si castigate de Murray.Nole a fost putin superficial in finalurile lor si jucand sub magia lui Andy nu prea avea sorti de izbanda.Scotianul a scos 99 la % dintre atacurile sarbului, si pe majoritatea le-a transformat in puncte pentru el, exasperand adversarul, care nu prea mai indraznea sa atace decisiv, ca sa nu greseasca, sau sa nu fie pasat.In acest joc de uzura, Djokovic nu s-a simtit bine si a inceput sa schimbe tactica numai atunci cand s-a vazut condus cu doua seturi la zero.Semifinala de la Jocurile Olimpice (7-5, 7-5 pentru Murray) a contat mult in subconstientul ambilor jucatori, scotianul stiind ca poate castiga daca isi face jocul favorit ( aparare si asteptare), iar lui Nole i-a crescut respectul fata de Andy.In condtiile unui vant destul de puternic, care l-a deranjat mai mult pe sarb, Andy a pus in teren orice minge venea de la adversar, indiferent unde cadea si indiferent cu ce forta venea.Acum mai mult ca niciodata s-a vazut ca scotianul are o incheietura extrem de mobila, si un simt al blocarii mingilor adverse, putand schimba directiile cu usurinta, dar si pasand necrutator cand se afla in situatia de a fi cu spatele la zid.Djokovic destul de nervos pentru ca nu reusea sa faca punct chiar si cand lovea excelent, a gresit cam prea des, incercand sa faca mai mult decat era necesar.Dupa cate doua break-uri in primul set s-a ajuns la tiebreak, care a fost adjudecat de Andy la 10, jucandu-se deci 22 de puncte, cat in 4-5 ghemuri.Nici nu ne-am mirat sa consemnam ca a trecut 1 ora si jumatate., asteptandu-ne sa vedem un meci maraton. Dupa un prim set urat, a venit si inca unul la fel , lung si plictisitor incheiat cu un break pentru Andy, fiindca Nole a gresit mai mult,chiar si un smeci usor. Asadar 7-5, si eram sigur ca va urma o schimbare de stil, fiindca Djokovic nu se putea multumi sa joace raliuri de peste 20 sau 30 de lovituri, din care rar iesea castigator.A fost si un punct in care fiecare jucator a lovit de 27 de ori, deci s-au numarat 54 de zboruri ale mingii peste fileu!!
In seturile care au urmat, Djokovic a fortat scurtarea punctelor si pana a egalat la 2 seturile castigate, tactica i-a reusit de minune, Andy aratandu-se chiar obosit de munca pe care a depus-o.
A fost 6-2 si 6-3 pentru sarb, care parea mai proaspat si avea prima sansa in decisiv.Nu a fost sa fie, fiindca Andy a devenit si el mai agresiv, asta inseamna ca a lovit mai puternic si profitand de crampele musculare ale lui Nole, a luat rapid 3 ghemuri avans, care s-au doveit decisive.Djiokovic a mai rabufnit putin ajungand la 2-3, dar doar atat s-a putut face si Murray castiga meciul si primul trofeu de mare slam din cariera sa.La festivitatea de premiere a fost foarte bucuros sa multumeasca lui Ivan Lendl, cel care l-a condus la acest succes si la finala de la Wimbledon si spre medalia de aur de la Jocurile Olimpice.In acest turneu conjunctura i-a fost favorabila, Nadal a lipsit si Federer a iesit timpuriu din carti, dar important este ca a stiut sa profite.
Dupa umila mea parere, afirm ca Murray este mai talentat decat Djokovic, el reusind mingi incredibile cand adversarul si tribuna au considerat punctul castigat, iar sarbul este mai fizic, si mai bine pregatit mental. Iata ca de data aceasta a castigat cel care paradoxal nu se recunoaste facand parte din scoala britanica de tenis, care joaca latin, dar cu liniste si acuratete in loviturile sale
Avem acum intradevar 4 asi, care s-au distantat ca valoare de urmaritorii lor, iar pe Murray il putem vedea si avansand in clasament daca Nadal va mai lipsi mult din circuit.
Sa mai felicitam pe gemenii Bob si Mike Bryan, pe “gemenele” italience Sara Errani si Roberta Vinci si pe Ekaterina Makarova si Bruno Soares, merituosii invingatori ai probelor de dublu
Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login