Pauzele fortuite cauzate de accidentari, fac viata foarte grea pentru sportivi, mai ales acelora care practica un sport individual, precum tenisul. Cand perioadele de inactivitate sunt si lungi si dese, fie te demobilizeaza fie iti confera o putere nebanuita pentru a indura tratamente si refaceri, reacomodari cu efortul si dorinta de a comprima timpul.
Sunt destule momente cand sportivul se imagineaza reluandu-si activitatea mai puternic, mai motivat, si joaca in mental diverse meciuri, unele chiar cu adversari concreti, pe langa cei nedefiniti. Exista timp sa te revezi in locurile unde ai avut succese, unde ai vrea sa joci mai bine decat ai facut-o, in altele unde ai dori sa ridici trofeul deasupra capului, sa arati lumii de ce ai fost in stare. Intr-un cuvant, viitorul parca se programeaza, abea te asteapta, il prinzi cu mana si il strangi la piept fiindca ti-e drag, atat de frumos este, va fi!
Madalina Gojnea, asa cum o stim, o fata usor de abordat datorita amabilitatii si permanentei dispozitii de comunicare, a fost de acord sa vorbim putin despre problemele sale, despre ce a fost si ce va fi.
A descoperit tenisul pe la 6 ani, acasa la Ploiesti si i-a ramas definitiv “in sange” pe la 11, timp in care a avut ocazia sa se apropie ca de un parinte de primul antrenor, dl. Dinu Vulpescu. Acesta a caracterizat-o ca pe o fetita foarte ambitioasa, harnica, dar in aceeasi masura si indemanatica, luptatoare pana la ultima minge, si a poreclit-o “tractoras”. Acasa, protejata de parinti si de cei doi frati mai mari, s-a dezvoltat rapid, s-a dedicat tenisului si nu prea mai avea concurenta. La 11 ani, Madalina pleaca la Bucuresti si in scurt timp se vad rezultatele, aici avand conditii mai bune dar si fete mai multe si mai mari, pe care trebuia sa le infrunte.
Progresele evidente pe care le-a facut au atras atentia specialistilor, care au inclus-o in echipa reprezentativa si prahoveanca nu i-a dezamagit: a castigat 3 titluri de campioana europeana, iar ca junioara, a disputat 3 semifinale de grand slam, doua la Paris (si la simplu si la dublu) si una la dublu la US Open.
Antrenamentele facute cu Ovidiu Popescu, antrenor la lot, au contat mult, iar odata ajunsa la Clubul Olimpia, Madalina are preparator fizic pe dl. Remus Crisan si psiholog pe renumitul prof. Stefan Tudose.
Madalina i-a rasplatit pe sfatuitorii sai prin rezultate din ce in ce mai bune, castigand 7 titluri ITF (din 8 finale), ajungand ca pana in ziua de azi sa aibe un raport excelent de victorii fata de insuccese: 190-75 la simplu si 88-40 la dublu, si mai adauga 5 trofee ITF la simplu si 11 la dublu.De la inceputul acestui an, Madalina a inceput o colaborare cu dl. Ionel Iovanescu, si este multumita de modul in care decurg lucrurile.
“Sunt fericita si norocoasa ca am langa mine oameni minunati si profesionisti” mi-a declarat Mada, si daca sunteti atenti, in mod inconstient a pus pe primul plan relatia umana, modul de comunicare si apropiere sufleteasca si abea apoi aspectul tehnic al colaborarii.
Fata sensibila, Madalina cauta mereu frumosul, armonia si apreciaza imediat caldura aproapelui, muncind dedicata, convinsa ca tot ce i se spune este in folosul ei. Ce dovada mai buna ar putea fi decat faptul ca prietenii de pe fb sunt multi dar alesi, ca isi impartaseste trairile cu ei, ca se bucura de tot ce afla despre prieteni si apropiati, socializeaza cu mare bucurie si innobileaza prin confesiuni si crezuri, dar si buna dispozitie toate paginile unde are acces.
Madalina, ca orice om are si momente de intimitate cu ea insasi, cand poate gandi si face planuri, cand metropola cu zgomotul sau e lasata mai departe si da mana cu natura care o linisteste. O mare pasiune a sa este pescuitul, cand se simte excelent. Din cand in cand simte nevoia sa-si incarce bateriile stand pe balta si asteptand linistita. Revenind, si un film bun o poate interesa si chiar plimbari cu bicicleta sau cu rolele o amuza. Muzica? Literatura? Sunt alti doi prieteni dragi Madalinei. Chiar daca la radio nu se difuzeaza Holograf sau Directia 5, Celine Dion sau Richard Marx, ea asculta cu placere orice gen. Dar parca numai enumerarea unor solisti ca cei dinainte ne duce cu gandul la romantismul domnisoarei Gojnea, care are si un scriitor preferat, cel putin acum, pe Mihai Sebastian, un demn reprezentant al curentului similar din literatura.
Cum vi se pare personalitatea acestei tinere? Eu zic ca este foarte complexa, dar isi duce cu putere toate pasiunile sau micile placeri, peste tot cu ea, pe la turnee, pe la antrenamente. Pe masura ce scriu, parca simt o apropiere, care sunt sigur ca nu-mi va fi refuzata, si promit sa fac de asa natura incat sa va prezint evolutia sa, deindata ce va reveni pe teren.
Desi nu as fi dorit neaparat sa va descriu calvarul prin care a trecut si acum din nou, dar prea multi cititori ma intreaba ce s-a intamplat cu Mada intre Gorizia 2006 si Hvar 2010 (turnee castigate de ea) dar si acum, dupa Australian Open.
Ei bine, accidentarea la umar a tinut-o departe de tenis, dar a scapat fara operatie, si pentru asta este recunoscatoare fata de dr. Dinu Gabriel, care a inteles ce trauma poate dezvolta un sportiv, stiind ca a suferit o interventie chirurgicala. La Australian Open, Madalina s-a accidentat la un muschi intercostal, acolo unde a recidivat o fisura costala dureroasa. De o tendinita la mana dreapta sau o leziune la gamba stanga nici nu mai amintesc, fiindca ele s-au vindecat in paralel, dar a indurat destul si pentru ele.
“E destul de greu sa revii dupa o accidentare, dar eu sunt optimista ” spune Madalina cu convingere, si o cred!
Lipsa de la competitii a tras-o in jos in clasament, dar doreste sa revina cat mai repede unde a fost (locul 149), dar mai ales viseaza cu ochii deschisi dar si cu argumente la o accedere in top 100.
Acum se antreneaza de zor, refacuta fizic, insistand asupra serviciului si perfectionand liftul de forehand, si se vede deja jucand la un turneu in Italia si unul in Tunis, pentru ca apoi sa se prezinte la Estoril, turneu WTA, care de fapt va insemna reintrarea in circuit.
Ei ii place sa “auzim numai de bine”, eu adaug ca nu am nici o indoiala ca ne vom mandri cu ea! Ii mai transmit un mesaj de suflet, care subliminal a condus-o in ultima vreme: gandul bun iti poate potoli necazul!
Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login