Socialize

Cincinnati si-a desemnat campionii care merg la US OPEN cu indreptatite pretentii

Na si KerberEra normal sa ne indreptam atentia spre mastersul de la Cinci fiindca suntem in saptamana premergatoare US Open-ului si am avut ocazia sa remarcam tenismenii in forma, cei iesiti din forma, sa aplaudam confirmari sau unele aparitii surpriza in fazele superioare, sa ne numaram accidentatii si virtualii absenti, si de ce nu?, sa ne stabilim noi favoritii, fiindca organizatorii marelui turneu de la NY i-au stabilit deja, inainte cu ceva timp. 

Daca la dublu baieti exeptionalul cuplu Horia Tecau si Robert Lindstedt au confirmat statutul lor de favoriti, invingand printre altii si pe proaspetii campioni olimpici fratii Bryan, isprava de care ne-am ocupat deja, sa vedem cine a mai triumfat pe taramul din Ohio, in cel mai vechi turneu de tenis american.

Dupa ce intreg anul a jucat bine, perechea ceha Lucie Hradecka si Andreea Hlavackova s-a impus in fata noului cuplu Katarina Srebotnik si Jie Zheng cu scorul de 6-1, 6-3. Se remarca faptul ca slovena Srebotnik nu mai face cuplu cu Mama Kveta, cehoaica pe care am numit-o asa din cauza varstei inaintate pentru tenis, si si-a ales o alta pereche micuta de statura, chinezoaica Jie Zheng, tenace si manace cum li se mai spune juatoarelor tehnice. Iata ca ele au si jucat o finala de masters si se anunta un duo cu pretentii.Kveta insa nu s-a mai vazut si demersul Katarinei mi se pare corect. 

Dupa frumoasele victorii din semifinale ale lui Na Li la Venus Williams (7-5, 3-6, 6-1) si mai ales a Angeliquei Kerber la Petra Kvitova cu 6-1, 2-6, 6-4, ne asteptam la o disputa finala echilibrata si deschisa oricarui rezultat.Asa cum nu de putine ori meciurile dintre fete ne prezinta oscilatii de joc, nici acest meci nu a facut exceptie, dar se pare ca a fost pe gustul publicului, prin rasturnarile de situatie si a verdictului categoric din cele din urma, a celei care a inceput foarte slab.Li care a jucat excelent toata saptamana nu a fost deloc de recunoscut in primul set si a gresit enorm, permitand lui Angelique sa castige la pas, fiindca a jucat ”nemteste”, calm si sigur, neasumandu-si riscuri inutile si profitand de reglarea intarziata a loviturilor chinezesti.

Nu ne mai surprinde scorul. 6-1, mai ales ca Li a realizat cam tarziu ca joaca cu o stangace, care in ciuda aparentelor se misca bine pe teren si are toate loviturile foarte bine slefuite.

Excelentul strateg si fin psiholog care este Carlos Rodriguez, fostul antrenor a lui Justine Henin, care acum se ocupa de chinezoaica, intervine decisiv in pauza dintre seturi si auzim si noi cum o sfatuieste sa se calmeze, sa joace variat, sa aibe rabdare si sa loveasca atunci cand situatia o cere.Greselile lui Li au disparut aproape si incet-incet ea a jucat mereu mai aproape de valoarea ei, noi vazand la ea mai ales cateva backhanduri exceptionale, bazandu-se si pe ele nu doar pe formidabilul sau forehand. 

Ghemul psihologic al setului doi si indraznesc sa spun al intregului meci a fost cel de al optulea, care a durat aproape cat un set si in care am numart nu mai putin de 7 mingi de break ale chinezoaicei , peste cele de ghem ale nemtoaicei, in care s-a jucat tenis de inalta clasa cu lovituri uluitoare, ghem castigat in cele din urma pe merit, de Na Li.Ea s-a distantat la 5-3, dupa care a mai facut 4 ghemuri la rand peste cele 3 anterioare, fiindca venea de la scorul de 1-3.Aceste 8 ghemuri consecutive au avut darul de a eroda complet increderea lui Kerber, cea care altfel s-a remarcat in toata saptamana si a aratat ca are pretentii de marire!

6-3 si 6-1 au fost ultimele doua seturi, care parca erau scoase din alt meci si care dupa trofeul de la Paris si finala de la Melbourne sunt cea mai buna realizare a chinezoaicei. A fost al saselea titlu pentru Li si a mai fost si permisiunea nemtoaicei de a urca pe locul 7 mondial, cel mai bun al sau. 

Finala baietilor a avut si ea un aspect apropiat cu cea a fetelor, in care Nole Djokovic a jucat primul set catastrofal, gresind enorm si potrivindu-se cu un joc perfect al lui Roger Fderer. El a incasat o corectie unica , nerealizand nici macar un ghem Mi s-a parut ca joaca numarul 1 cu numarul 100 si asta nu pentru ca as vrea sa-l jignesc sa spunem pe Hanescu cel care este acum 103, ci pentru ca diferenta de joc a fost enorma.O explicatie a venit chiar la timp si s-ar sputea spune ca nu ar fi de neglijat, atat timp cat se spune ca Nole si Jelena Ristic, prietena sa, nu se prea mai inteleg, unii comentand chiar o ruptura dintre ei. Nu stim daca Jelena se impiedica pe podiumul pe care se produce ca manechin, dar stim ca Nole a jucat cu mintea aiurea. In acest set inaugural am putut spune ca viata bate tenisul si nu-i mai dadeam nici o sansa sarbului. 

Cine ii cunoaste pe reprezentantii natiunii yugoslave mai spera intr-o minune si ea nu a fost departe de a se produce fiindca in setul doi, Federerl care si-a vazut de jocul sau in mod constant a castigat abea la tiebrek. 

Cheia jocului nu fost nu doar nenumaratele greseli nefortate ale sarbului ci si reverul slice al lui Roger care este dus la perfectiune si care a inceput sa fie si taiat nu doar drept, care facea ca mingea sa nu se ridice si sa-si schimbe si directia.Daca pe hard a reusit sa faca asa ceva, cred ca la anul pe zgura, Federer isi va pune serios candidatura la titlul de la Roland Garros.

Tiebreak-ul a adus pe langa mingile de meci ale lui Roger si o minge de set pentru Nole, dar pe serviciul adversarului, care tocmai acum a facut cele mai frumoase doua mingi de atac, ridicand asistenta in picioare. Asa a ramas si dupa doar cateva secunde fiindca a venit si ultima minge cand Roger a returnat uluitor la picioarele lui Nole si apoi a lovit in cros necrutator.

Demonstratia de forta a elvetianului ni l-au aratat in mare forma si ca in atatea randuri el a mai adus o inovatie in tenisul de camp, observata si in alte ocazii dar acum este perfect interpretata, jucand un fel de tenis de masa, cu calcaile pe linia de fund, aruncand mingea in terenul advers cu o iuteala incredibila si asta chiar si din bombele lui Nole.Practica sarbul nu avea timp nici sa ia aer, dar mai sa se puna in pozitia corecta de a lovi, iar cei prezenti si cei din fata televizoarelor au avut senzata ca usurinta cu care juca era aproape de genialitate, acea genialitate motrica ce produce uluiala, denota naturalete si consum minim de efort.

Superb, absolut superb!

Sa inceapa balul de la New York, ca vom avea ce vedea…

 

Foto getty images

Comments

comments

Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login